Tandheelkundige zorg en orthodontie

Als kinderen geboren worden met schisis kan dit gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de tanden. Zowel in het melkgebit als daarna kan het zijn dat er te veel of te weinig tanden aanwezig zijn. Ook is het mogelijk dat de tanden anders van grootte en structuur zijn. Het kan dat de melk- of blijvende tanden scheef doorkomen of dat ze doorbreken hoog in de gehemelte spleet.

In Guatemala hebben wij sinds januari 2022 twee vaste lokale kindertandartsen in dienst in ons eigen ziekenhuis. Zij komen iedere maandag en donderdag en verzorgen zowel behandelingen als educatie. Al vanaf zes maanden onderwijzen wij de moeders over hoe ze de eerste tandjes die doorkomen moeten poetsen en krijgen ze een babytandenborstel mee. Vanaf twee jaar gaan de kinderen in het project iedere zes maanden naar de tandarts. Naast onze vaste kindertandarts werken wij samen met vijf lokale tandartsen verspreid over Guatemala die ook maandelijks kinderen op controle ontvangen en hun gebit voorbereiden op verdere operaties.

Sinds 2022 hebben we ook een vaste lokale orthodontist in dienst die twee keer per maand naar ons ziekenhuis afreist en kinderen vanaf vier jaar ziet. Er wordt altijd eerst een scan gemaakt van het gebit om de gebitsontwikkeling en groei in kaart te brengen. Sommige kinderen krijgen een beugel op jonge leeftijd om de kaak te verbreden en de vorm van de bovenkaak te herstellen. Indien nodig worden de kinderen voorbereid op de kaakspleet operatie, wat zal plaatsvinden tussen negen en twaalf jaar oud. Ieder kind krijgt van ons een persoonlijk behandelplan. Het gehele orthodontie project wordt gesponsord door Smile Train uit Amerika.