Project Description

Psychologische begeleiding

Emotionele gezondheid en welzijn staan voorop bij het leiden van een productief en zinvol leven in onze samenleving. Een belangrijk onderdeel van onze nazorg is daarom het aanbieden van psychologische zorg aan zowel de kinderen als ouders.

We werken samen met een lokale psychologe die eenmaal per week langs komt bij ons kantoor in San Gaspar. Zij helpt onze patiënten met hun lage zelfbeeld door middel van individuele- en groepstherapie. Tijdens deze sessies bouwen we duurzame relaties op die gericht zijn op het cultiveren van een positieve houding en het helpen van kinderen en ouders om meer acceptabel, zelfverzekerd en veerkrachtiger te worden in hun unieke reis. We bieden hoop dat kinderen die met een schisis geboren zijn een mooie toekomst kunnen hebben.

Onze psycholoog is ook aanwezig tijdens operatieweken om ouders te begeleiden. Vooral voor moeders is dit van groot belang. Bij hen lopen de emoties tijdens een operatieweek vaak hoog op. Zo worden zij door hun familie en omgeving vaak beschuldigd van het van invloed zijn op de geboorte van een baby met schisis. Dit omdat ze zijn vreemdgegaan of in de eclips hebben gekeken. Iets wat natuurlijk niet waar is, maar waar men over te weinig kennis van beschikt in afgelegen en arme gebieden.

Voor €400 per maand helpt onze psychologe wekelijks zo’n 10-15 jongeren en begeleidt ze ongeveer 40 families tijdens iedere operatieweek.

COVID-19 UPDATE: Omdat het niet mogelijk is voor onze jongeren en ouders om op bezoek te komen op kantoor en het niet verantwoord is om één op één, in persoon, sessies te organiseren, geven we momenteel psychologische begeleiding via WhatsApp. Het is nog steeds van groot belang dat onze jongeren en moeders iemand hebben om mee te praten, zeker in deze tijd van onzekerheid waarin het net allemaal even anders gaat. We voorzien in dit geval de families van een internet kaart, waarmee zij vervolgens online met onze psycholoog in contact kunnen komen. Ook hebben we een Facebook-groep opgericht voor jongeren met schisis in Guatemala, waar we zo nu en dan contact met ze hebben om op de hoogte te blijven van hoe het met ze gaat. Kijk voor meer actuele informatie omtrent COVID-19 en Tess Unlimited op onze Facebookpagina of schrijf je in voor onze nieuwsbrief (onderaan de homepagina).

DONEER NU