Het Tulipanes ziekenhuis

Sinds 2008 helpt Tess Unlimited kinderen geboren met schisis in Guatemala. In de afgelopen jaren heeft de stichting in verschillende lokale ziekenhuizen geopereerd, verspreid door heel Guatemala. In 2014 kreeg de oprichtster Tessa de Goede de wens om een eigen schisiskliniek te bouwen. Vol enthousiasme begon ze er met anderen over te praten. Omdat ze wist dat het een groot project zou worden, bleef het destijds vooral bij dromen.

Eind 2016 begon deze droom meer vorm te krijgen toen Tessa’s broer Tom zich afvroeg waarom ze van het huidige pand geen ziekenhuis maakten. Het kantoor van de stichting bevond zich op dat moment in een mooi gebouw. Hier werden onder andere logopediesessies gegeven en evaluaties gehouden. In eerste instantie leek het pand iets te klein te zijn, maar hoe meer ze er over nadachten, hoe meer het een goed idee leek te zijn.

In 2017 ging de stichting aan de slag met een medische architect. Hij werd rondgeleid op locatie en was meteen enthousiast. Dit kon nog wel eens een ziekenhuis worden! Er werden tekeningen aangevraagd en een uitgebreid projectplan opgesteld. De zoektocht naar fondsen kon beginnen, iets wat nog niet eens zo makkelijk was.

Twee jaar later was het dan zo ver, de fondsen en de vergunning van de bouw lagen klaar. Het echte werk kon beginnen! Het kantoor verhuisde naar het pand ernaast en zo kwam eind 2020 de constructie ten einde. Er werd schoongemaakt, geverfd en het ziekenhuis werd met liefde en veel plezier ingericht.

Sinds januari 2022 zijn we officieel geregistreerd als ziekenhuis in Guatemala. Dit werd in maart 2022 gevierd met een feestelijke opening waarna de eerste operatieweek van start kon gaan. Sindsdien zijn we druk met het organiseren verschillende operatieweken in ons eigen ziekenhuis.

Tulipanes is het allereerste schisis ziekenhuis in Guatemala. Een ziekenhuis dat niet alleen operaties uitvoert, maar waar ook alle voor- en nazorg wordt geregeld. Door de bouw van een eigen ziekenhuis is de stichting niet meer afhankelijk van lokale ziekenhuizen uit de buurt. Waar voorheen zo’n 200-300 operaties uitgevoerd konden worden, is de verwachting dat dit in eigen ziekenhuis tussen de 500-600 operaties zullen zijn.

Naast het uitvoeren van operaties, biedt het ziekenhuis ook mogelijkheden om lokale mensen op te leiden, kinderen langer op te vangen wanneer dit nodig is en samen te werken met lokale tandartsen en orthodontisten buiten de operatiedagen om. Het plan is om met het eigen ziekenhuis de werkwijze van de stichting zoveel mogelijk te verduurzamen.

Tulipanes heeft als doel om een “home away from home” te bieden. Kinderen met schisis ondergaan vaak meerdere operaties en behandelingen vanaf jonge leeftijd, iets wat heel spannend kan zijn. In plaats van met angst naar het ziekenhuis te komen, streeft de stichting ernaar om ze met open armen en een glimlach op hun gezicht te ontvangen. De vele details, vrolijke kleuren en speelse muurschilderingen maken het ziekenhuis meer dan kindvriendelijk. Dit is de plek waar iedereen met een glimlach doorheen zal lopen én waar heel wat glimlachjes alleen nog maar mooier zullen worden.