Operaties

In Guatemala zijn er vrijwel geen medische specialisten aanwezig die schisis kunnen behandelen. En als ze er wel zijn, dan vragen ze een te hoge prijs. Daarom werkt Tess Unlimited met chirurgen uit het buitenland en vanaf 2019 ook met chirurgen uit Nederland, die op vrijwillige basis kosteloos hun diensten aanbieden. Omdat kwaliteit hoog bij ons in het vaandel staat, werken wij alleen met zeer ervaren chirurgen die ook schisis behandelen in hun eigen land.

Elk jaar organiseert Tess Unlimited gemiddeld één operatieweek per maand. Een intensieve week waarin de vruchten van onze promotie en het melkproject worden geplukt. Uit alle gebieden in Guatemala regelen wij transport voor patiënten en hun ouders. Ze blijven vervolgens de hele week in ons eigen ziekenhuis, waar we voor- en nazorg verlenen en er in geval van nood te allen tijden artsen aanwezig zijn om in te grijpen. Zo is Tess Unlimited in staat om op een veilige en kosteneffectieve manier elk jaar tussen de 400 en 500 kansarme kinderen te helpen met een gratis operatie aan hun lip en/of gehemelte. Een impactvolle gebeurtenis voor zowel het kind als de ouders die op deze manier een nieuwe kans op een mooie toekomst krijgen.

Sinds haar oprichting in 2008 heeft Tess Unlimited meer dan 2.500 kinderen geholpen die geboren zijn met een schisis. Na de eerste operatie waarbij de lip gesloten wordt, volgt er indien nodig een twee operatie voor het sluiten van het gehemelte. De kosten per operatie zijn €400 per kind.